Ingrediente aluat:
- 500g faina
- 1 cub drojdie (50g)
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 5 linguri de ulei
- 250 ml apa sau lapte.
Pentru umplutura:
- sunca, salam, cascaval, branza, ciuperci
- 1 galbenus ou cu putin lapte pentru uns.
- 1 ardei gras
- 2 linguri bulion
- 1 lingurita cimbru
Se amesteca toate ingredientele pentru aluat, se face o coca pe care o lasam la crescut o jumatate de ora.
Apoi se imparte coca in doua, se intinde o foaie peste care se aplica umplutura dorita. In cazul de fata am intins bulionul in strat subtire peste foaie, ardeiul tocat marunt si salam bucatele, toate in strat subtire peste care am presarat cimbru uscat.
Cu coca ramasa procedam la fel, fie cu branza, fie cu ciuperci, de exemplu.
Din aceasta foaie se face o rulada care se taie bucati late de 2 cm si se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, cu fata in sus, avand grija sa ramana spatiu intre ele, pentru ca vor creste la cuptor.
Inainte de a fi introduse in cuptor se ung cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte.
Se baga la cuptorul incins la 170 grade si se tin 20-25 minute.
Acesta este rezultatul obtinut!
POFTA BUNA!
Saturday, February 2, 2013
Placinta cu dovleac
Ingrediente pentru foi:
- 1 ou
- 8-10 linguri zahar
- 8-10 linguri ulei
- 8-10 linguri sifon, lapte sau apa
- 1 plic amoniac amestecat in faina
Se framanta o coca pe care o impartim in doua.
Se intind cu sucitorul doua foi: una se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se pune in tava, peste foaie, dovleacul calit cu zahar si scortisoara.
Peste dovleac se pune cealalta foaie exact pana in marginile tavii si se da la cuptorul incins in prealabil.
Se coace la foc potrivit aprox. 45 minute.
Dupa ce se scoate din cuptor, se taie si se pudreaza cu zahar vanilat.
Se servesc reci.
POFTA BUNA!
- 1 ou
- 8-10 linguri zahar
- 8-10 linguri ulei
- 8-10 linguri sifon, lapte sau apa
- 1 plic amoniac amestecat in faina
Se framanta o coca pe care o impartim in doua.
Se intind cu sucitorul doua foi: una se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Se pune in tava, peste foaie, dovleacul calit cu zahar si scortisoara.
Peste dovleac se pune cealalta foaie exact pana in marginile tavii si se da la cuptorul incins in prealabil.
Se coace la foc potrivit aprox. 45 minute.
Dupa ce se scoate din cuptor, se taie si se pudreaza cu zahar vanilat.
Se servesc reci.
POFTA BUNA!
Saturday, January 26, 2013
Prajitura desteapta (Cremsnit)
Ingrediente
Se separa galbenusul de albus, iar galbenusurile se freaca ca la maioneza si se adauga peste margarina numai dupa ce s-a racit.
Apoi totul se pune intr-un vas mai mare si se mai adauga faina, laptele fiert si racit, amestecand in continuu.
La sfarsit e adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare, amestecand usor numai de sus in jos cu o lingura de lemn.
Se unge o tava de cuptor cu ulei si se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia in ea.
Se coace la foc potrivit cam 45 minute, iar ultimele 5 minute se da focul tare pentru ca prajitura sa se rumeneasca frumos.
Compozitia la copt se alege singura: o foaie sus, o foaie jos, iar la mijloc crema.
Se pudreaza imediat ce a fost scoasa din cuptor.
Este foarte practica, economica si ... inteligenta.
Nu se serveste calda ci numai dupa ce s-a racit!
POFTA BUNA!!!
- 8 oua
- 1 kg lapte dulce
- 1 pachet margarina Unirea
- 300 g zahar
- 10 linguri faina
- 5 plicuri zahar vanilat
Se separa galbenusul de albus, iar galbenusurile se freaca ca la maioneza si se adauga peste margarina numai dupa ce s-a racit.
Apoi totul se pune intr-un vas mai mare si se mai adauga faina, laptele fiert si racit, amestecand in continuu.
La sfarsit e adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare, amestecand usor numai de sus in jos cu o lingura de lemn.
Se unge o tava de cuptor cu ulei si se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia in ea.
Se coace la foc potrivit cam 45 minute, iar ultimele 5 minute se da focul tare pentru ca prajitura sa se rumeneasca frumos.
Compozitia la copt se alege singura: o foaie sus, o foaie jos, iar la mijloc crema.
Se pudreaza imediat ce a fost scoasa din cuptor.
Este foarte practica, economica si ... inteligenta.
Nu se serveste calda ci numai dupa ce s-a racit!
POFTA BUNA!!!
Thursday, January 17, 2013
Ciorba din oase de porc
Ingrediente:
- Cateva bucati de sir de porc sau coasta
- 1 ceapa
- 2 rosii
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 2 cartofi
- 1 cesca orez sau fidea
- 1 cana de zeama de varza sau bors (500 ml)
- 1 lingurita sare
Bucatile de porc se tin in apa rece cca.1 ora, se scurge apa si apoi se pun la fiert in apa cat sa le acopere.
Se toaca ceapa, ardeiul, morcovul si cartofii si se adauga dupa ce oasele au fiert pe jumatate.
Dupa ce legumele au fiert se incearca bucata de carne daca a fiert complet si se adauga rosiile date prin razatoare si orezul spalat.
Se completeaza cu zeama de varza sau bors si se da in cateva clocote.
POFTA BUNA!
Sunday, January 13, 2013
Pizza cu Sunca
Ingrediente:
- 500g faina
- 1 cub drojdie (50g)
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 5 linguri ulei
- 250 ml apa sau lapte
- Sunca, salam, cascaval, ciuperci
Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se face o coca potrivit de tare care se framanta bine.
Se imparte coca in 3 bilute si se intind pe rand
Din aceasta compozitie vor iesi 3 pizza mari.
Se intinde o lingura de bulion pe deasupra aluatului peste care se pun bucatile de sunca, rosile si ardeiul taiate feliute.
Se rade branza deasupra si se baga la cuptor.
Se serveste cu un pahar de vin rosu si/sau ketchup.
POTA BUNA!!!
- 500g faina
- 1 cub drojdie (50g)
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 5 linguri ulei
- 250 ml apa sau lapte
- Sunca, salam, cascaval, ciuperci
Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se face o coca potrivit de tare care se framanta bine.
Se imparte coca in 3 bilute si se intind pe rand
Din aceasta compozitie vor iesi 3 pizza mari.
Se intinde o lingura de bulion pe deasupra aluatului peste care se pun bucatile de sunca, rosile si ardeiul taiate feliute.
Se rade branza deasupra si se baga la cuptor.
Se serveste cu un pahar de vin rosu si/sau ketchup.
POTA BUNA!!!
Sos Vanatoresc
Ingrediente:
- Kaizer 10-12 felii
- 1 ceapa
- 1-2 ardei capia sau gogosar
- 1 cutie de ciuperci
- 2 mere acrisoare
- bulion
- foi de dafin
- piper
- 1 pahar vin rosu
Se taie fideluta ceapa si ardeiul, se inabusa putin in tigaie si se scot pe o farfurie.
Se calesc apoi ciupercile si merele taiate in felii mai groase.
Se amesteca toate ingredientele si se pun in tava peste care se adauga 2-3 linguri de bulion dizolvat cu apa pana le acopera, foile de dafin si piperul.
Se baga la cuptor la foc potrivit si cand scad putin se toarna un pahar de vin rosu si se mai baga la cuptor aproxim. 15 minute
Cand este gata se scoate de la cuptor si se serveste calda impreuna cu un pahar de vin rosu.
POFTA BUNA!
- Kaizer 10-12 felii
- 1 ceapa
- 1-2 ardei capia sau gogosar
- 1 cutie de ciuperci
- 2 mere acrisoare
- bulion
- foi de dafin
- piper
- 1 pahar vin rosu
Se taie fideluta ceapa si ardeiul, se inabusa putin in tigaie si se scot pe o farfurie.
Se calesc apoi ciupercile si merele taiate in felii mai groase.
Se amesteca toate ingredientele si se pun in tava peste care se adauga 2-3 linguri de bulion dizolvat cu apa pana le acopera, foile de dafin si piperul.
Cand este gata se scoate de la cuptor si se serveste calda impreuna cu un pahar de vin rosu.
POFTA BUNA!
Wednesday, January 2, 2013
Placinta cu mere
Ingrediente:
- 700g faina alba
- 1 cub drojdie 25g
- 1 pahar ulei 125 ml
- un praf sare
- 1 ou
- 1 pachet margarina Unirea
Intr-o cana se incalzeste 200 ml apa in care se dizolva drojdia si praful de sare.
Se adauga compozitia de apa, sare si drojdie peste faina si se amesteca pana devine coca.
Se intinde pe planseta si se intinde margarina pe toata suprafata aluatului.
(Personal, cand am facut repeta nu se inmuiase bine margarina si am pus-o feliuțe).
Se ruleaza coca cu margarina pe interior si se taie in doua bucati una mai mare, alta mai mica...
Se lasa sa se odihneasca la rece in frigider pana facem compozitia de mere rase.
Se aleg 9 mere frumoase, aprox 1 kg +, si se dau prin razatoare.
Se pune o cana de 250 ml cu zahar peste ele si tot atata apa.
Se calesc la foc mic pana isi schimba culoarea si scade apa.
Se adauga putina scortisoara si se lasa sa se raceasca.
Din cele doua bucati taiate mai sus, se intinde cea mare pe planseta cu sucitorul, pana ajunge la dimensiunea tavii.
Se pune in tava, sa acopera marginile tavii si se adauga compozitia de mere pe toata suprafata tavii.
Se intinde si cea de-a doua bucata de coca si se acopera merele din tava.
Se impatureste placinta cu coca de pe marginile tavii si apoi se taie cu varful cutitului inmuiat din cand in cand in apa rece.
Se baga la cuptor ~40 min. si veti obtine o placinta ca in imagine.
Se mai lasa sa se raceasca putin si se taie dinnou cu varful cutitului prin urmele deja existente.
Se pudreaza cu zahar si se servesc reci.
Pofta buna! :)
Subscribe to:
Posts (Atom)