Saturday, January 26, 2013

Prajitura desteapta (Cremsnit)

           Ingrediente
  • 8 oua
  • 1 kg lapte dulce
  • 1 pachet margarina Unirea
  • 300 g zahar
  • 10 linguri faina
  • 5 plicuri zahar vanilat
         Se topeste pe foc mic margarina cu zaharul si cele 5 pachete de zahar vanilat si 3-4 linguri de lapte din cantitatea de mai sus.












       Se separa galbenusul de albus, iar galbenusurile se freaca ca la maioneza si se adauga peste margarina numai dupa ce s-a racit.
Apoi totul se pune intr-un vas mai mare si se mai adauga faina, laptele fiert si racit, amestecand in continuu.








        La sfarsit e adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare, amestecand usor numai de sus in jos cu o lingura de lemn.











        Se unge o tava de cuptor cu ulei si se tapeteaza cu faina si se toarna compozitia in ea.












       Se coace la foc potrivit cam 45 minute, iar ultimele 5 minute se da focul tare pentru ca prajitura sa se rumeneasca frumos.
       Compozitia la copt se alege singura: o foaie sus, o foaie jos, iar la mijloc crema.









       Se pudreaza imediat ce a fost scoasa din cuptor.
        Este foarte practica, economica si ... inteligenta.
        Nu se serveste calda ci numai dupa ce s-a racit!

            POFTA BUNA!!!

Thursday, January 17, 2013

Ciorba din oase de porc


       Ingrediente:
 - Cateva bucati de sir de porc sau coasta
 - 1 ceapa
 - 2 rosii
 - 1 ardei gras
 - 1 morcov
 - 2 cartofi
 - 1 cesca orez sau fidea
 - 1 cana de zeama de varza sau bors (500 ml)
 - 1 lingurita sare






      Bucatile de porc se tin in apa rece cca.1 ora, se scurge apa si apoi se pun la fiert in apa cat sa le acopere.
       Se toaca ceapa, ardeiul, morcovul si cartofii si se adauga dupa ce oasele au fiert pe jumatate.









       Dupa ce legumele au fiert se incearca bucata de carne daca a fiert complet si se adauga rosiile date prin razatoare si orezul spalat.










       Se completeaza cu zeama de varza sau bors si se da in cateva clocote.












 



            POFTA BUNA!

Sunday, January 13, 2013

Pizza cu Sunca

Ingrediente:
- 500g faina
- 1 cub drojdie (50g)
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 5 linguri ulei
- 250 ml apa sau lapte
- Sunca, salam, cascaval, ciuperci







Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se face o coca potrivit de tare care se framanta bine.












Se imparte coca in 3 bilute si se intind pe rand
Din aceasta compozitie vor iesi 3 pizza mari.













Se intinde o lingura de bulion pe deasupra aluatului peste care se pun bucatile de sunca, rosile si ardeiul taiate feliute.
Se rade branza deasupra si se baga la cuptor.










Se serveste cu un pahar de vin rosu si/sau ketchup.



        POTA BUNA!!!

Sos Vanatoresc

       Ingrediente:
- Kaizer 10-12 felii
- 1 ceapa
- 1-2 ardei capia sau gogosar
- 1 cutie de ciuperci
- 2 mere acrisoare
- bulion
- foi de dafin
- piper
- 1 pahar vin rosu




     Se taie fideluta ceapa si ardeiul, se inabusa putin in tigaie si se scot pe o farfurie.
      Se calesc apoi ciupercile si merele taiate in felii mai groase.












      Se amesteca toate ingredientele si se pun in tava peste care se adauga 2-3 linguri de bulion dizolvat cu apa pana le acopera, foile de dafin si piperul.









      Se baga la cuptor la foc potrivit si cand scad putin se toarna un pahar de vin rosu si se mai baga la cuptor aproxim. 15 minute











       Cand este gata se scoate de la cuptor si se serveste calda impreuna cu un pahar de vin rosu.




            POFTA BUNA!

Wednesday, January 2, 2013

Placinta cu mere






Ingrediente:
  • 700g faina alba
  • 1 cub drojdie 25g
  • 1 pahar ulei 125 ml
  • un praf sare
  • 1 ou
  • 1 pachet margarina Unirea



        Intr-o cana se incalzeste 200 ml apa in care se dizolva drojdia si praful de sare.
        Se adauga compozitia de apa, sare si drojdie peste faina si se amesteca pana devine coca.






















      Dupa ce se framanta bine, se lasa la dospit 30 de min.






       Se intinde pe planseta si se intinde margarina pe toata suprafata aluatului.
      (Personal, cand am facut repeta nu se inmuiase bine margarina si am pus-o feliuțe).










        Se ruleaza coca cu margarina pe interior si se taie in doua bucati una mai mare, alta mai mica...
       Se lasa sa se odihneasca la rece in frigider pana facem compozitia de mere rase.










       Se aleg 9 mere frumoase, aprox 1 kg +, si se dau prin razatoare.
       Se pune o cana de 250 ml cu zahar peste ele si tot atata apa.
       Se calesc la foc mic pana isi schimba culoarea si scade apa.
       Se adauga putina scortisoara si se lasa sa se raceasca.






       Din cele doua bucati taiate mai sus, se intinde cea mare pe planseta cu sucitorul, pana ajunge la dimensiunea tavii.
       Se pune in tava, sa acopera marginile tavii si se adauga compozitia de mere pe toata suprafata tavii.









        Se intinde si cea de-a doua bucata de coca si se acopera merele din tava.












       Se impatureste placinta cu coca de pe marginile tavii si apoi se taie cu varful cutitului inmuiat din cand in cand in apa rece.











         Se baga la cuptor ~40 min. si veti obtine o placinta ca in imagine.
         Se mai lasa sa se raceasca putin si se taie dinnou cu varful cutitului prin urmele deja existente.
         Se pudreaza cu zahar si se servesc reci.







        

Pofta buna! :)

Sunday, October 28, 2012

Salata de alge marine cu paine libaneza


Pentru a face aceasta salata aveti nevoie de:
  • un pachet de alge marine dezhidratate de le magazinul de produse naturiste
  • un morcov
  • o ceapa
  • ulei de masline
  • 2-3 lingurite susan
  • otet/hellas/lamaie
  • un pachet de paine libaneza
Se pun algele la inmuiat in apa rece cca o jumatate de ora dupa care se scurg si se taie bucati cam de 2 cm.
Pentru cca. 3 cornete, se poate pune la inmuiat o jumatate de pachet de alge.
Se adauga morcovul dat prin razatoare si ceapa taiata pestisori, se pune putin ulei peste alge, morcovi si ceapa, iar la sfarsit se adauga cateva lingurite de susan si putin otet, hellas sau lamaie.

Se amesteca pe un platou algele cu celelalte ingrediente si se pune pe feliile de paine libaneza, rulandu-se sub forma unui cornet, care se prinde cu o scobitoare.

POFTA BUNA!!!

Wednesday, October 24, 2012

Supa de galusti

 Pentru a obtine aceasta supa aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

Supa:

  • 3 litri apa
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • 2 linguri Vegeta
  • 1 bucata grasime pui (sau o cescuta de ulei)
  • 1 legatura de patrunjel verde
Galuste:

  • 2 oua
  • 9-11 linguri de gris
  • un praf de sare
Se pune la fiert apa impreuna cu ceapa, ardeiul si morcovul taiate marunt impreuna cu vegeta si grasimea de pui. Cand ceapa este fiarta pe jumatate se pregatesc galustile.
Se amesteca ouale intr-un castron cu furculita dupa care se adauga 9 linguri de gris si se amesteca bine in asa fel incat daca treci cu furculita prin compozitie, sa ramana urmele furculitei. Daca nu raman urme, se mai adauga gris pana raman urme.
ATENTIE: compozitia de gris nu o lasati din mana dupa ce a-ti facut-o.
Se lasa supa sa fiarba incet, se adauga o cescuta de apa rece si se introduc galustile in supa cu lingura sau lingurita apoi se lasa sa fiarba la foc domol pana galustile se umfla si devin moi.
La sfarsit se mai adauga o cescuta de apa rece si se pune legatura de patrunjel tocata marunt.
Se serveste fierbinte.

POFTA BUNA!