Tuesday, July 12, 2016
Cornuri cu gem
Cornuri moi si pufoase,de cand ma stradui sa postez reteta. Cand am pofta de ceva dulce caut prin bucatarie niste drojdie,gem si niste oua ca astea sunt ingredientele principale si ma apuc de framantat. Ca sa iasa moi si pufoasa este important sa stea mai mult la dospit vreo 2 ore.
Sper se va iasa cel putin la fel de pufoase si de gustoase ca ale mele.
.2 oua
.2 linguri zahar
.1/2 l lapte
.1 pahar(100 ml) ulei
.1 cub de drojdie
.cacao,gem,nuca
.sirop din zahar si apa
.faina cat cuprinde
Se amesteca toate ingredientele,mai putin gemul,nuca si siropul si se framanta o coca potrivit de tare care se lasa la dospit. Dupa ce s-a dospit se imparte in doua bucati.
Intr-una din bucatile de coca se pune cacao si se framanta pana se coloreaza maro.
Se intinde prima compozitie de coca pe planseta de forma rotunda.
Separat se intinde si cealalta coca in care avem cacao,tot de forma rotunda pe care o punem peste coca simpla.
Se taie cercul format din doua foi puse una peste alta in mai multe bucati in forma de triunghi si la baza fiecarui triunghi se pune cate o lingurita de gem cu nuca si se ruleaza pana la varful triunghiului.
Se arcuieste usor si este gata cornuletul.
Se pune in tava tapetata cu faina si ulei si se introduc la cuptor unde vor sta 40 de min.
Dupa coacere asa calde se introduc cu fata in siropul de zahar si se aseaza pe un platou.
Fotografiile sunt de la cornurile simple,dar de-ndata ce le voi avea le voi posta.
POFTA BUNA!
Monday, July 4, 2016
Limba cu masline
Dragii mei,aceasta mancare am invatat sa o prepar de la soacra mea. Cand am mancat prima oara mi-a placut atat de mult incat am vrut sa invat s-o fac,sa o pregatesc eu ori de cate ori imi este pofta. Astfel acum dupa 23 de ani fiului meu ii place la fel de mult ca mie si de cate ori vine acasa de la facultate eu pregatesc aceasta mancare de limba cu masline. Va ipartasesc si voua reteta care nu este prea complicata si care sper sa o faceti cu succes.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: - 3 bucati de limba de porc
- 2 cepe mari
- 50 ml ulei
- 100 gr masline
- 1 lamaie
- 100 gr bulion
- 3 linguri de faina
Se fierbe limba in apa cu sare cit sa o acopere,dupa care se curata de pielita si se taie bucati mici.
Maslinele se fierb si ele separat pana se inmoaie.
Se caleste cepele in ulei,adaugand zeama in care a fiert limba putin cate putin, pana o adaugam pe toata. Adica zeama trebuie sa acopere toate bucatile de limba.
Cand a fiert ceapa se pune bulionul si maslinele care au fost fierte inainte.
Se mai tine cateva min pe foc si se adauga lamaia taiata felii,chiar si jumatati da felii.
Dupa ce a fiert si lamaia(cateva min)se adauga si faina diluata cu apa sau putina zeama in care a fiert limba.
Am uitat sa precizez ca trebuie pusa sare la mancare.Un praf sau doua :)))))
POFTA BUNA!!!
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: - 3 bucati de limba de porc
- 2 cepe mari
- 50 ml ulei
- 100 gr masline
- 1 lamaie
- 100 gr bulion
- 3 linguri de faina
Se fierbe limba in apa cu sare cit sa o acopere,dupa care se curata de pielita si se taie bucati mici.
Maslinele se fierb si ele separat pana se inmoaie.
Se caleste cepele in ulei,adaugand zeama in care a fiert limba putin cate putin, pana o adaugam pe toata. Adica zeama trebuie sa acopere toate bucatile de limba.
Cand a fiert ceapa se pune bulionul si maslinele care au fost fierte inainte.
Se mai tine cateva min pe foc si se adauga lamaia taiata felii,chiar si jumatati da felii.
Dupa ce a fiert si lamaia(cateva min)se adauga si faina diluata cu apa sau putina zeama in care a fiert limba.
Am uitat sa precizez ca trebuie pusa sare la mancare.Un praf sau doua :)))))
POFTA BUNA!!!
Sunday, February 2, 2014
Sarmale de post
Aceste sarmale de post sunt absolut delicioase,aromate si cu un miros placut de dafin. Sunt nelipsite din posturi si le-am mancat intotdeauna cu placere cu intreaga familie. Incercati cu incredere aceste sarmalute si veti aduce in casa spiritul sarbatorilor.
Ingrediente:
Se adauga orezul spalat bine si se caleste, punand apa si zeama de la ciuperci, pana orezul va fi pe jumatate fiert, peste care se mai adauga putin bulion, piper si sare.
Cu aceasta compozitie, care se lasa putin la rece, se infasoara sarmalutele in foile de varza pregatite dinainte.
Se aseaza intr-o cratita sarmalutele una langa alta, peste care se pune un strat de varza tocata marunt, doua trei linguri de bulion si 2 frunze de foi de dafin, nu inainte de a pune o cescuta de ulei in cratita.
Se umple cratita cu zeama de varza sau apa, dupa preferinta, si se pune la foc potrivit. Pe masura ce fierb, se mai completeaza cu apa sau zeama de varza, cate putin.
Cand varza este fiarta, sarmalutele sunt gata.
Se scad bine, si se pot servi cu mamaliguta calda.
Se pot servi cu ardei iute, murat sau copt.
Ingrediente:
- doua verze murate
- o cutie cu ciuperci
- 300 g orez
- doua cepe
- 3-4 linguri bulion
- foi de dafin
- piper
Se adauga orezul spalat bine si se caleste, punand apa si zeama de la ciuperci, pana orezul va fi pe jumatate fiert, peste care se mai adauga putin bulion, piper si sare.
Cu aceasta compozitie, care se lasa putin la rece, se infasoara sarmalutele in foile de varza pregatite dinainte.
Se aseaza intr-o cratita sarmalutele una langa alta, peste care se pune un strat de varza tocata marunt, doua trei linguri de bulion si 2 frunze de foi de dafin, nu inainte de a pune o cescuta de ulei in cratita.
Se umple cratita cu zeama de varza sau apa, dupa preferinta, si se pune la foc potrivit. Pe masura ce fierb, se mai completeaza cu apa sau zeama de varza, cate putin.
Cand varza este fiarta, sarmalutele sunt gata.
Se scad bine, si se pot servi cu mamaliguta calda.
Se pot servi cu ardei iute, murat sau copt.
POFTA BUNA!
Sunday, December 29, 2013
Eclere cu glazura de ciocolata
Nimic nu se compara cu minunatele eclere cu crema de vanilie. Eu cand vine vorba de prajituri, am lasat orice treaba si atunci cand am o reteta nu pot s-o las pana nu o fac. Si nu stiu de ce ador cand termin de facut eclerele, sa mananc ultimul ecler care de obicei este cel mai mare cu multa crema si multa ciocolata.
Ingrediente coji eclere:
Cand s-a mai racit putin, se adauga ouale pe rand, pana se incorporeaza bine, amestecand cu lingura de lemn, pana devine o pasta omogena, lipicioasa.
Se ia din compozitie si se pune intr-o punga de celofan, udata putin, se taie la un capat si se fac batonase intr-o tava in care ati pus hartie de copt. Batonasele pot fi de diverse marimi, dupa cum se taie capatul pungii. Eu le-am facut mai mari si mi-au intrat 12 bucati intr-o tava.
Se introduc in cuptorul incins si se tin aprox. 40 de minute.
In tot acest timp, trebuie sa aveti grija sa nu umblati prea des la cuptor, ca pot sa dea inapoi eclerele.
Abia dupa ce au crescut, puteti deschide usor usa cuptorului, sa vedeti daca s-au rumenit, si numai dupa ce s-au rumenit, puteti sa le scoateti din cuptor.
Compoziția cremei:
Eclerele pot fi glazurate, fie cu glazura cumparata din magazin, fie cu o glazura de ciocolata pregatita in casa, dupa urmatoarea reteta:
Eclerele pot fi ornate, pentru diverse evenimente, fie cu floricele, fie cu stelute de sarbatori, asa cum am facut eu, de Craciun, din martipan.
Va las sa le savurati si voi, si va doresc POFTA BUNA!
Ingrediente coji eclere:
- 350 g faina
- 500 ml apa
- 180 ml ulei
- 6 oua
- 1 praf sare
Cand s-a mai racit putin, se adauga ouale pe rand, pana se incorporeaza bine, amestecand cu lingura de lemn, pana devine o pasta omogena, lipicioasa.
Se ia din compozitie si se pune intr-o punga de celofan, udata putin, se taie la un capat si se fac batonase intr-o tava in care ati pus hartie de copt. Batonasele pot fi de diverse marimi, dupa cum se taie capatul pungii. Eu le-am facut mai mari si mi-au intrat 12 bucati intr-o tava.
Se introduc in cuptorul incins si se tin aprox. 40 de minute.
In tot acest timp, trebuie sa aveti grija sa nu umblati prea des la cuptor, ca pot sa dea inapoi eclerele.
Abia dupa ce au crescut, puteti deschide usor usa cuptorului, sa vedeti daca s-au rumenit, si numai dupa ce s-au rumenit, puteti sa le scoateti din cuptor.
Compoziția cremei:
- 2 plicuri praf budinca de vanilie
- 1 litru lapte
- 6 linguri zahar
Eclerele pot fi glazurate, fie cu glazura cumparata din magazin, fie cu o glazura de ciocolata pregatita in casa, dupa urmatoarea reteta:
- 100 g cicolata cu 3 linguri de apa
- 100 g zahar cu 3 linguri de apa
- 50 g margarina
- 15 g zeama de lamaie
Eclerele pot fi ornate, pentru diverse evenimente, fie cu floricele, fie cu stelute de sarbatori, asa cum am facut eu, de Craciun, din martipan.
Va las sa le savurati si voi, si va doresc POFTA BUNA!
Sunday, June 23, 2013
Pilaf cu pulpe de pui
Pilaful este una din preferatele mele si am gatit-o intotdeauna cu placere. Pun foarte multe legume mai ales vara cand se fac cele din gradina mea,caci atunci stiu ca sunt cu adevarat naturale fara chimicale. Chiar si pulpele sunt de la puii crescuti in curte fara ingrasaminte,hraniti doar cu grau si porumb de la tara.
Ingrediente:
- 3-4 pulpe de pui
- 2-3 cepe
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 500g orez
- 1 ceasca ulei
- 1 lingurita sare
- 1 praf piper
- 1 legatura de patrunjel dupa preferinta
Se pun la fiert pulpele impreuna cu morcovul, ardeiul si o ceapa, taiate marunt, si se fierb pana se desprinde carnea de pe oase.
Separat, se caleste ceapa cu ceasca de ulei si se stinge cu zeama de la pulpele fierte.
Se spala orezul in mai multe ape, se adauga peste ceapa calita si se adauga cate o ceasca de supa din cand in cand peste orezul calit.
Se adauga piperul si se pun bucatile de pui, scoase de pe os si se mai da un clocot.
La sfarsit, se adauga patrunjelul tocat marunt si sarea.
POFTA BUNA!
Saturday, March 9, 2013
Bors de Casa
Nu stiu de ce,dar mi-am dorit dintotdeauna sa fac bors in casa. Am fost impresionata de aceasta licoare de pe vremea bunicii, iar cand m-am facut mai mare am aflat ca este una din cele mai benefice pentru organism plina de vitamine in special vitamina B. Asadar am invatat sa o pregatesc si vreau sa va spun si voua cum se prepara aceasta bautura pe care o puteti consuma ca atare sau pentru acrit ciorba.
Pentru inceput, avem nevoie de:
- un borcan din sticla de 3 litri
- un borcan de 800 g cu tarate de grau
- o cana de 250 ml de husti
- o cana de 200 ml cu malai
- cateva crengute de visin
- o crenguta de leustean sau un pliculet de laustean uscat.
- o jumatate de lamaie
- 2.5 litri de apa
Adaugam taratele, hustele si malaiul in borcan si le umezim cu putina apa, peste care turnam apa fierbinte si adaugam lamaia, leusteanul si crengutele de visin.
Cand borsul a ajuns la stadiul de acrire pe care il dorim, il strecuram si il punem in sticle, pe care le pastram la rece.
Dupa ce am strecurat borsul, il putem umple din nou cu alti 2.5 litri apa fierbinte pe care il lasam la acrit.
Pentru a face un alt bors, putem opri din hustele rezultate, intr-un borcan de 800 ml, pe care il pastram la rece.
POFTA BUNA!!!
Sunday, February 17, 2013
Rulouri si bilute din cozonac
Dragii mei,au trecut si sarbatorile! Sper ca ati petrecut cu bine si acest sfarsit de an,alaturi de cei dragi,de familie, asa cum am facut si eu. Imi propusesem sa ma odihnesc mai mult,dar iata ca trebaluind prin casa am strans tot cozonacul ramas chiar si fursecuri,prajiturele pe care le-am taiat bucatele si am incercat sa le dau o alta forma.De ce sa nu recunosc ca au iesit niste rulouri minunate si deosebit de gustoase si au avut un succes foarte mare in familia mea. Au ramas cu totii uimiti ca nu plecasem nicaieri sa fac cumparaturi si totusi le-am servit un desert minunat si deosebit de gustos.Atunci cand primesti aprecieri esti mult mai motivat sa incerci si alte retete noi.Sper sa fiti si voi destul de motivati sa incercati aceasta reteta iar succesul o sa vina neintarziat.
Aceasta reteta se face cu cozonac ramas de la sarbatori si cel mai adesea se face cu biscuiti populari.
Avem nevoie de:
- 1,5 kg cozonac
- 1 cutie margarina 250g
- 200 g zahar
- 2-3 linguri cacao
- nuca dupa preferinta
- 5-6 linguri nuca cocos
- 300 ml lapte
- 2 sticlute esenta rom
Atentie! Cozonacul trebuie sa fie doar umezit.
Din margarina, zahar, cacao se face o crema, si se pune peste cozonacul umed si maruntit si se amesteca cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza. Chiar daca crema se taie putin, nu va ingrijorati. Turnati-o peste cozonac si amestecati.
Se adauga si nuca, daca este nevoie.
Se ia cateva bucati de celofan (eu am folosit folie protectoare, taiata in doua) si se pune din aceasta compozitie de cozonac in celofan si se ruleaza cat mai strans, sau se fac bilute cu mana care se tavalesc prin nuca de cocos.
Ruloul de cozonac, dupa ce a fost lasat putin la rece, se desface si se tavaleste prin nuca de cocos.
Se baga la frigider rulourile si bilutele si se servesc reci.
POFTA BUNA!
Subscribe to:
Posts (Atom)